nationale parken van wild west usa

Nationale Parken

Ongetwijfeld het bekendste Nationale Park in de regio is Yellowstone National Park in Wyoming. Yellowstone is het oudste Nationale Park van de VS en dateert uit 1872. Minder bekend, maar zeker zo mooi, zijn de nationale parken; Grand Teton National Park in Wyoming, Glacier National Park in Montana en Badlands National Park in South Dakota. Behalve deze zijn er ook nog diverse Natonal Monuments in de Rocky Mountains, met allen hun eigen bijzondere schoonheid.

Yellowstone National Park

Het oudste National Park van Amerika is Yellowstone National Park. Yellowstone National Park (1872) is uniek in haar soort. Vulkanisch, met op sommige plekken slechts een aardkorst van enkele centimeters dik, geisers en weidse natuur. De ‘Old Faithfull’ is de bekendste geiser, die om de ongeveer 90 minuten spuit. Een ultieme plek voor natuurliefhebbers want niet alleen het landschap imponeert, ook het wildlife is uniek. U vindt er beren, coyotes, elanden, bighorn sheep, buffels, adelaars en wolven. Neem de tijd om Yellowstone National Park te bezoeken. De noord en zuid loop samen zijn bijna 200 kilometer lang en behalve dat u natuurlijk veel wilt uitstappen om de prachtige natuur te bekijken, moet u rekening houden met een zgn. “bison jam”; file veroorzaakt door buffels op de weg! Er zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten in Yellowstone, er zijn hotels, cabine en campings.

Grand Teton National Park

Maar ook het zuidelijk van Yellowstone gelegen Grand Teton National Park is schitterend. Een ideale omgeving voor bergbeklimmen, wandelen, paardrijden, kano varen of winteractiviteiten. Grand Teton is een jong gebergte en biedt met zijn steile pieken, die mooie meren omsluiten een totaal andere omgeving dan Yellowstone National Park. Als u geen National Park Pass heeft, kunt u met 1 toegangskaartje beide parken bezoeken.

Glacier National Park

Glacier National Park in de noordwest hoek van de staat Montana is de “Kroon” op het Noord Amerikaanse continent. Het is het ultieme park voor wandelaars. Wildlife watchers kunnen hier berggeiten, bighorn schapen, beren en grijze wolven ontdekken. Maar bovenal is het een plek van natuurlijke schoonheid en majestueuze uitzichten.

Buiten Glacier National Park vind u in Montana 6,8 miljoen hectare National Forest, 1,4 miljoen oorspronkelijke wildernis, 8 Nationale Parken en historische sites, zeven wildplaatsen, 50 state parken en honderden recreatie sites en 16 skigebieden. Het is een wijds, onbedorven landschap.

Badlands National Park

Op een uur rijden van Rapid City vind u Badlands National Park. Dit gebied, dat miljoenen jaren geleden een binnenzee was, biedt ruige rotsformaties die vanaf verschillende uitkijkpunten te bewonderen zijn. Het Nationale Park is rijk aan fossielen en is ook nu nog een populair gebied voor archeologen.

Windcave National Park

Minder bekend is Windcave National Park in South Dakota. Grenzend aan Custer State Park vind met Windcave en Jewel Cave. Het is het grootste en meest complexe grottenstelsel ter wereld, bekend om het zgn. “boxwork”, een manier van erosie die nog nergens anders ter wereld is waargenomen.

Mount Rushmore National Memorial

Het wereldberoemde, iconische Mount Rushmore  in South Dakota behoort officieel niet tot de nationale parken, maar heeft de status van National Memorial. Dit beeldhouwwerk in de Black Hills van de vier presidenten George Washington, Theodore Rooseveldt, Thomas Jefferson and Abraham Lincoln is uitgegroeid tot het symbool van de Verenigde Staten en trekt jaarlijks bijna drie miljoen bezoekers.

Meer natuur

Naast deze nationale parken in de Rocky Mountains hebben deze staten nog veel meer natuurschoon, bijzondere en historische plekken te bieden. Denk aan het voor de Native Americans heilige Devils Tower in Wyoming of het verlaten maanlandschap van Craters of the Moon in Idaho. Talrijk zijn de State Parks met ieder hun eigen bijzondere schoonheid.