idaho in de rocky mountains

Idaho

Welkom in Idaho

Een onbekende staat in het wilde westen van de USA is Idaho. Veel mensen kennen Idaho niet anders dan van de “beroemde aardappelen”. Maar uiteraard heeft Idaho veel meer te bieden! Idaho ligt ten oosten van de staten Washington en Oregon. Het is een plek waar je jezelf kan onderdompelen in alle denkbare luxe, avontuur, een prettig klimaat en indrukwekkende geografie. Prachtige resorts, wildlife avonturen en alles daartussen trekken zo’n 23 miljoen vakantiegangers per jaar. De verlaten Craters of the Moon en de Thousand Spring Scenic Route in de staat Idaho zijn de fascinerende buren van de overweldigende bergen van Sawtooth National Recreation Area en het beboste noordelijk Idaho met de gletsjermeren. Idaho is qua natuur een spectaculaire en imposante staat. Zo is er Hells Canyon, dieper dan de Grand Canyon, Shoshone Falls, hoger dan de Niagara Falls en de Bruneau Sand Dunes, groter dan de duinen van Death Valley. Idaho heeft de grootste wildernis buiten Alaska en met meer dan 5.000 kilometer aan schuimende rivieren is zij ook hierin koploper.

Schitterende vergezichten

Ze zeggen dat als je alle bergen in Idaho plat zou maken, de staat net zo groot zou zijn als Texas. Idaho beslaat twee tijdzones, loopt van Canada naar Nevada en begrenst het westelijk gedeelte van de Rocky Mountains. Rivieren, bergen en boerenland domineren het landschap. Groene heuvels, woeste bergen en sprankelend heldere meren zijn hier te vinden. Centraal Idaho wordt gedomineerd door scherpe bergpieken. De “Snake River Plain”, met haar open vergezichten en bruisende steden vormen het karakter van Zuid Idaho.

Merenland

Noord Idaho wordt ook wel het merenland genoemd. Dit omdat de gletsjers van de ijstijd honderden prachtige meren hebben achtergelaten zoals Priest Lake, Lake Coeur d’Alene en Lake Pend Oreille. Families die van mountainbiken houden zullen dol zijn op de Trail rond Coeur d’Alene en de Hiawatha Route. Noord Idaho biedt echter ook een ander soort avontuur! Houd je goed vast als je in de Tremors achtbaan zit van het Silverwood Themapark. Of geniet van het Triple Play Familie Indoor Waterpark. Golfliefhebbers zijn in Idaho ook op het goede adres. Circling Raven Golf Course op het Coeur d’Alene Casino en Golfresort is door diverse golfmagazines uitgeroepen tot één van de beste in haar soort. Komt u in de winter, ga dan zeker langs Schweitzer Mountain en het Silver Mountain Ski Resort. Dit zijn slechts twee van de 17 skigebieden in deze staat.

Noord Idaho

Noord Idaho is zo vol met Amerikaanse geschiedenis en prachtige landschappen dat het een boek nodig zou hebben om alles te beschrijven wat er te zien en doen is. De Lewis en Clark Route langs Highway 12, met diverse historische bezienswaardigheden, is makkelijk begaanbaar vanaf de weg. Het Nez Perce National Historical Park, het enige Nationale park dat de mensen centraal stelt in plaats van de locatie, ligt even buiten Lewiston. Als u eerst genoten hebt van de bergen en prairies, kunt u daarna afdalen in de diepste kloof van Noord Amerika, Hell’s Canyon. Raften is hier een avontuur voor elke leeftijd. Wandelen, paardrijden, vissen en vele andere mogelijkheden zijn voorhanden in noord Idaho en het enige slechte nieuws is dat u waarschijnlijk niet genoeg tijd hebt om dit allemaal te kunnen doen.

Zuidwest Idaho

In zuidwest Idaho kunt u de rotsachtige canyon “Snake River Birds of Prey Conservation Area” ontdekken. Of beklim een zandduin, zwem in een natuurlijke bron, breng een bezoek aan een wijnkelder, één van de vele musea of een culturele attractie zoals bijvoorbeeld het Spaans Cultureel Centrum, het Basque Block of het Anne Frank gedenkteken voor de mensenrechten. Tamarack, Brundage Mountain en Bogus Basin Mountain bieden u in de winter rustige pistes en schitterende wandel- en fietsroutes in de zomer.

Reisverhaal Idaho

Verborgen parels in Idaho

De eerste keer dat ik Idaho bezocht had ik geen idee wat ik kon verwachten. Na een bezoek aan Yellowstone en Grand Teton National Park in Wyoming reden we richting Idaho Falls, de eerste wat grotere plaats die we tegenkwamen. We overnachtten op een prachtige plek aan de rivier, waar de zonsopgang zo mogelijk nog mooier is als de zonsondergang.

De volgende dag gingen we vroeg op weg richting Craters of the Moon, een flink stuk rijden. Het landschap werd steeds vlakker en meer verlaten; op een gegeven moment reden we middenin de woestijn! Tot opeens de kleuren veranderden en de grond zwart werd ten teken dat we Craters of the Moon naderden. Zoals alle lava landschappen is ook dit een surrealistische omgeving. Op het eerste gezicht zie je alleen zwart gesteente, maar als je goed kijkt ook bloemetjes en plantjes en een enkele naaldboom. Leuk is hier dat je ook echt de lava grotten in kunt klimmen. Tegen de middag vervolgden we onze route richting Hailey, waar we een biertje dronken in de lokale brouwerij. Na nog ongeveer een uur rijden arriveerden we in Ketchum en het ernaast gelegen Sun Valley. Dit eerste ski gebied van Idaho is gebouwd naar Zwitsers voorbeeld en dat is te zien ook. De omliggende bergen gaven ons helemaal het gevoel ergens in de Alpen te zijn! We trakteerden onszelf op een luxe overnachting, een kamer in de Sun Valley Lodge met een prachtige badkamer, een heerlijk bed en een groot flatscreen aan de muur. Jammer dat het maar voor 1 nachtje is!

De volgende morgen was het stralend weer, een prachtige ochtend voor een fietstocht door de vallei. We konden goed merken dat je hier hoog zit, op ongeveer 1.800 meter, want het bergop fietsen viel niet mee. ‘s Middags reden we verder en stapten we nietsvermoedend uit bij een “scenic overlook”. Met open mond hebben we naar het ongelooflijke uitzicht gekeken. Voor ons ontvouwde zich de Sawtooth mountain range. Een imposante bergketen die achter een groene vallei verrijst. Toen we daarna de bergen inreden en bij Red Fish lake een stop maakten, werd het allemaal nog mooier. Een spierwit strand met een diepblauw meer en besneeuwde toppen erachter. Dit is één van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben.

Inmiddels heb ik Idaho een aantal keren bezocht, het blijft één van mijn meest favoriete bestemmingen. Idaho heeft geen nationale parken, maar wat een verborgen parels herbergt deze staat! En ja, iedere keer als ik er ben schijnt de zon!

Idaho op Google Maps


Grotere kaart weergeven